Sportverenigingen en corona

Gepubliceerd op 26 maart 2020 om 15:43

Gemeenten willen sportverenigingen tegemoetkomen nu accommodaties niet worden gebruikt. Dat doen ze door uitstel van betaling te geven of de huur kwijt te schelden. Maar voor sportbonden is het niet-innen van contributies een luxe die ze zich nauwelijks kunnen veroorloven.

 

Sportparken zijn gesloten vanwege het coronavirus en ook sporthallen zijn dicht. Veel sportverenigingen maken daar nu dus geen gebruik van, maar ze hebben vaak wel op jaarbasis een bedrag voor het betalen van huur afgesproken met de gemeente. Dat bedrag wordt veelal in termijnen betaald. In een brief heeft de Vereniging Sport en Gemeenten (VSG) deze week de 355 gemeenten verzocht om nog geen financiële maatregelen richting de clubs te treffen, zoals kwijtschelden of opschorten van huurpenningen. 

“Wij hebben ze gevraagd om nog even geduld te hebben in afwachting van een landelijke regeling. En de meeste stellen zich al uiterst coulant op”, zegt VSG-directeur André de Jeu.  “Een badmintonclub die elke maand voor een hal betaalt, zal vermoedelijk even geen factuur meer krijgen. Maar veel verenigingen hebben een jaarcontract. De meeste gemeente sturen nog wel facturen maar wel met de boodschap erbij: dit hoeft niet direct betaald te worden.”

Betalingsverplichtingen lopen door

In Utrecht werkt het gemeentebestuur nu aan een plan om het innen van huur, maar ook gemeentelijke belastingen, tijdelijk stop te zetten dan wel kwijt te schelden, onder andere bij sportclubs. “Wij zijn zo ver nog niet maar er wordt hard aan gewerkt”, zegt een woordvoerster. “Wij willen als gemeente het goede voorbeeld geven, ook aan eigenaren van vastgoed.” Voor de financiële schade die dit gemeente oplevert, kan waarschijnlijk een beroep worden gedaan op de miljardenpot die het rijk heeft ingesteld, zegt De Jeu.

Veel sportverenigingen piekeren over de financiële gevolgen van het stopzetten van alle activiteiten. Vooral bij grote clubs lopen betalingsverplichtingen gewoon door, bijvoorbeeld aan de bank voor gedane investeringen in de eigen accommodatie en vergoedingen voor trainers. 

Uit de enquête die de Amsterdamse Sportraad afgelopen week hield onder 110 verenigingen in de stad blijkt dat zij zich grote zorgen maken over het voortbestaan. De Sportraad vraagt de gemeente om vrijstelling van huurpenningen voor de sport, de aangekondigde huurverhoging van eigen sportlocaties te schrappen en het innen van gemeentelijke belastingen voor sportclubs stopzetten. 

Miljoenenschade voor sportclubs

Verenigingen hebben momenteel ook problemen met de afdracht van contributies aan hun bonden. Sportkoepel NOC-NSF adviseert sportbonden om het innen van dat geld voort te zetten. “Wij horen ook dat bonden verzoeken krijgen van clubs of ze niet meer hoeven te betalen. Maar voor bonden is dat ongeveer 50 procent van hun inkomsten. We adviseren de geldstromen door te laten gaan wat we hopelijk later weer kunnen compenseren met geld uit het noodfonds voor de sport waarvoor wij hebben gepleit", zegt Erik Lenselink van NOC-NSF. De sportkoepel schatte de schade alleen voor de sportclubs vorige week op 290 miljoen euro als tot augustus alles stil ligt. Dat zit voor een flink deel in kantine-inkomsten. 

“Dat wij financiële problemen krijgen is wel zeker”, zegt ook voorzitter Peter Smetsers van UNA Veldhoven, een voetbalclub met 1100 leden. UNA heeft nog niets gehoord van de gemeente over het opschorten van betalingen. “Daar zal heus wel een gesprek over komen van de sportclubs met de gemeente. Iedereen heeft financiële zorgen.”

Bron: Trouw